Rosebud

Vishal ledententoonstelling Rosebud

Van 17 oktober tot en met 8 november is de tentoonstelling Rosebud te zien in de Vishal. Met als inspiratiebron de film Citizen Kane tonen de Vishalleden hun werk. Waarop bouwt een kunstenaar zijn oeuvre. Is dat een gebeurtenis, een voorwerp, een persoon, een abstract idee of een obsessie?

De opening van de ‘beste film aller tijden’ Citizen Kane begint met een sterfscene. Mediamagnaat Charles Foster Kane houdt een glazen sneeuwbol vast. Uit zijn mond komt een prevelend geluid: Rosebud. De sneeuwbol valt uit zijn handen. Kane sterft. 

Wat verder volgt in de film is de zoektocht van een journalist naar de betekenis van dit woord voor de hoofdpersoon. Hij praat met iedereen uit de omgeving van Kane, maar komt er niet achter. De film lijkt af te stevenen op een open einde, maar dan komt de onthulling: te midden van Kane’s eigendommen doemt in een vlammenzee een sleetje op. Daarop zien we het woord waarmee de film begon: Rosebud. Een sleetje uit zijn jeugd, een symbool voor het verloren paradijs, de kern waarop  Citizen Kane zijn bestaan gebaseerd heeft.

De leden van De Vishal tonen in deze expositie, naast een eigen werk, ook hun persoonlijke ‘Rosebud’ in de vorm van foto’s, tekst, tekeningen, objecten of wat zij maar belangrijk achten voor dit thema.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *