Haarlem en ik, 775 jaar

Voor het project Haarlem en ik 775 jaar, wat georganiseerd wordt door artvark.nl heb ik gebruik gemaakt van mijn project ‘het ondergeschoven kind’ wat ik in het kader van de kunstlijn 2008 heb gemaakt onder de naam “tracing places”.

Spaarnestad Photo, Het Historisch Museum Haarlem en het ABC Architectuurcentrum zijn tegenwoordig gevestigd in het voormalig Sint Elisabeth’s of Groote Gasthuis. Dit gasthuis werd gesticht tussen 1350 en 1450 ten behoeve van de zorg voor zieken en armen. In de loop der eeuwen ontwikkelde het gasthuis zich tot een regulier ziekenhuis met onder andere een speciale kinderafdeling. Althans voor kinderen tot 12 jaar. Tieners verdwenen naar de mannen-of vrouwenafdeling. Dit zorgde vaak voor veel gevoelens van eenzaamheid.

Het St. Elisabeth’s Gasthuis in Haarlem was een van de eerste ziekenhuizen in Nederland die het probleem van een verloren groep jongeren tussen de volwassenen onderkende en zich sterk ging maken voor een eigen ‘teenerafdeling’. Bij de verhuizing in 1971 naar Schalkwijk is deze ‘Teenerafdeling” dan ook ontstaan. Vanuit heel Nederland is er belangstelling geweest naar het idee van deze opzet.

Ik heb mij laten inspireren door deze problematiek en de architectuur van het Elisabeth’s Gasthuis tussen 1870 en 1971. Uitgangspunt vormde de sfeer, het licht en de suggestie. Daarnaast heb ik mij laten leiden door teksten uit ‘De kleine demonstratie”. In dat boekje zijn ervaringen van tieners in het ziekenhuis aan het Groot Heiligland beschreven.

Virtuele expositie ‘De Vishal’

Vishal Virtueel is een initiatief van kunstenaarsvereniging ‘De Vishal’ waarbij ieder lid voor één dag een virtuele expositie kan maken.

Ik heb gekozen om een schilderij uit 2018 te bewerken en in de ruimte te plaatsten. het werk “Mary, the sad nurse” is een werk van 30 x 40 cm in acryl en papier en maakt deel uit van de serie werken die ik heb gemaakt voor de tentoonstelling: ‘Omzien naar nu’,’Piëta. Hoe toepasselijk in deze Coronatijd!

Finissage ‘Winterwerk’,

Laatste dag van de expositie ‘Winterwerk’ in de pop-up galerie van Bloemendaal, open van 14.00 tot 17.00 uur. Finissage van 16.00 tot 17.00 uur. Wees welkom.

“Weemoed”,2000, olieverf

Ik ben aan het opruimen in mijn atelier en vond dit olieverfschilderij uit 2000. Ik ben er nog blij mee en neem het mee naar de pop-up galerie in Bloemendaal waar we met een groep kunstenaars onder de naam WINTERWERK een tijdelijke expositie bouwen in de voormalige Blokker winkelruimte.

Galerie Bloemendaal

Bloemendaalseweg 47

2061CB Bloemendaal

OPENING: zaterdag 1 februari 2020, 16.00 uur

Openingstijden van Galerie Bloemendaal: 

Donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00

Kerstcadeau ?

Zo leuk vind ik ze zelf. Tepels van inkt op japans rijstpapier op plastic (melk)bordjes. Je kan ze ophangen aan een haakje wat bevestigd is aan de achterkant van het grijze karton. € 50,00. Neem contact op voor info.

Mijn moeder, ……..een melkmeisje

Tijdens het kunstlijn weekend in Haarlem 1, 2 en 3 november 2019 presenteer ik een deel van mijn nieuwe project: Mijn moeder,………..een melkmeisje. Dit project vraagt om een lang onderzoek en heeft zijn einde dus ook nog niet bereikt. Maar de eerste schreden zijn te zien tijdens het kunstlijn weekend. Ik zal daar samen exposeren met Cora Verhoog, keramiste die onder de noemer: Kannen en Kommen haar werk zal presenteren. Samen maken we ook een installatie: melkmeisje

De Vishal, Wahlverwandtschaften

Die Wahlverwandtschaften
 
Van 19 oktober tot en met 3 november (inclusief Kunstlijn weekeind) is de ledententoonstelling Die Wahlverwandtschaften te zien in De Vishal. De kunstenaarsleden zijn onderling een verbinding aangegaan. Vrijdag 18 oktober om 17.00 uuris de opening.

De titel van Goethes beroemde roman Die Wahlverwandtschaften is ontleend aan een chemische reactie waarbij bepaalde stoffen zijn geneigd onder specifieke omstandigheden een verbinding met elkaar aan te gaan. 

In deze Vishal ledententoonstelling hebben de kunstenaars zelf onderling naar een affiniteit met andere leden gezocht. Hieruit zijn groepjes van drie kunstenaars ontstaan. In een aantal gevallen doet een kunstenaar mee aan twee van zulke samenstellingen en ontstaat er een aaneenschakeling van vijf kunstwerken. Dan gaat er, als het ware, een chemische kettingreactie ontstaan.
De verwantschap kan meerdere aspecten hebben: qua vorm, inhoud, werkwijze, techniek of mentaliteit. Een ingelijst statement op A4 formaat bij iedere combinatie duidt de samenhang.

In deze opzet kan de beschouwer zelf op zoek gaan naar de overeenkomsten en zal langer bij de afzonderlijke werken stilstaan, wat de tentoonstelling een meerwaarde geeft. 

De Vishal
De Vishal – ruimte voor beeldende kunst in Haarlem – is met circa 150 aangesloten leden de grootste kunstenaarsvereniging van Haarlem en biedt alle aangesloten professioneel werkende kunstenaars een voor Haarlem uniek podium.